Se över elen och gör radonmätning innan husköpet

Dags att köpa hus? Då är det hög tid att du förbereder dig inför ett av de största köpen du kommer göra i livet och det gör du genom att se till så att du inte köper grisen i säcken. Det är nämligen den vanligaste orsaken till att husköpare hamnar i knipa. Genom att se över elen samt utföra en radonmätning innan köpet, säkerställer man att man vet vad man köper.

Besikta innan köpet

Inför ett köp av en bostad, är det du som köpare som är skyldig att ta reda på hur det egentligen ligger till med skicket på objektet som du funderar på att köpa. Det är nämligen inte ovanligt att säljaren inte vet om diverse fel och brister, men minst lika vanligt är det att denne är medveten om bristerna men väljer att inte säga något för att kunna få ett högre slutpris.

Som köpare bör du alltid kontrollera objektet med en oberoende aktör, exempelvis om du ska genomföra en radonmätning av objektet innan du slår till. Radon förekommer främst i byggnader som byggdes under mitten av 1900-talet, men kan förekomma i många andra byggnader också. Problem med radon kan bli dyrt att åtgärda och det gäller därför att veta vad man köper genom att göra en radonmätning. Detsamma gäller med elinstallationen. En felinstallerad el blir en dyr historia att åtgärda. Därför gäller det även där att anlita en oberoende elektriker för att se över installationen så att du vet om eventuella problem med elen innan du köper huset eller lägenheten. Anlita gärna en oberoende besiktningsman för att kunna kontrollera objektet och dess skick över lag. Besiktningsmannen kan bland annat kontrollera att det inte finns några dolda fel eller brister som säljaren kanske inte vet om eller som denne döljer. För dig som köpare kan dolda fel göra det möjligt att pruta.